Publicat în Carti

Milena – Margarete Buber-Neumann

9782020330350Probabil ca daca nu as fi dat peste ea in biblioteca este o carte pe care nu mi-as fi cumparat-o. Nu prea stiu de ce… dar asa cred. Acum ca am citit-o si ca mi-a placut ma bucur ca am dat peste ea.

Milena a fost o jurnalista ceha care a crezut in ea si in ideile ei lucru care a facut ca ea sa moara intr-un lagar in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Milena a fost prietena si iubita lui Kafka, cu care scriitorul a avut o corespondenta importanta, exista chiar si o carte publicata pe subiectul asta « Scrisori catre Milena ». Dar ce este frumos in carte, sau cel putin ce mi-a placut mie este ca Milena este prezentata din perspectiva unei prieten dragi.

Cartea este scrisa de Margaret Bubber Neuman care a cunoscu-o pe Milena in lagar si care i-a devenit o prietena de nedespartit pana cand aceasta a murit. Gretta a reusit sa supravietuiasca lagarului si a decis sa scrie cartea despre Milena. Vorbeste in carte despre lagar si despre viata grea si inumana de acolo, despre razboi si foarte putin despre ideile politice, vorbeste despre Praga si intelectualitatea ceha din perioada respectiva, despre Kafka si alti artisti contemporani lui dar toate lucrurile sunt prezentate din perspectiva vietii Milenei. Evenimentele si personajele sunt aduse in prim plan atunci cand ele influenteaza intr-un fel viata Milenei. De fapt cred ca ar fi mai corect spus sunt aduse in plan secundar pentru ca cea care ramane de la inceput pana la sfarsit in prin plan este Milena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s