Publicat în Uncategorized

Risipa alimentelor

2472149_ide-gaspillage-alimentaireDetest sa arunc mancarea. Mi se pare ca nu e drept atat pentru oamenii care au muncit ca ea sa fie produsa sau pentru resursele care au fost folosite dar cu atat mai mult fata de cei care nu au acelas noroc ca si mine sa poata manca pe saturate. Si in conditiile astea mare mi-a fost mirarea dar si indignarea cand am citit nu cu mult timp in urma un articol intr-un ziar despre cate mancare se arunca si se pierde in Franta.

Datele sunt cam asa: in medie, un francez arunca in fiecare an 79 kg de gunoi alimentar. Din cele 79 de kg, 59 se pare ca sunt inevitabile de gen coji de fructe si legume, coji de oua, etc; insa ce ramane, cele 20 de kilograme sunt alimente care ar fi putut sa fie mancate. Se pare ca din cele 20 de kilograme de gunoi alimentar care ar fi putut fi mancat 7 kg sunt produse care sunt aruncate in ambalaj, fara macar sa fie desfacut, 6,5 kg sunt fructe si legume care nu au fost consumate la timp si s-au stricat si inca 6,5 kg sunt resturi de mancare care si ele, nu au fost terminate.

Ce mai ziceau jurnalistii in articolul respectiv era ca nu sunt numai consumatorii de vina ci mai degraba felul in care este organizata societatea de consum in care traim. Dadeau cateva exemple ca sa argumenteze. De exemplu consumatorii, per total arunca in Franta mancare ce reprezinta 1.200.000 tone pe an. Consumatorul este incitat sa cumpere mai mult decat foloseste prin promotii de genul „2 produse la pret de unul”. Supermarketurile si ele arunca 1.150.000 tone de mancare pe an. Raioanele cu produse proaspete de gen fructe, legume, mezeluri sunt aprovizionate cu produse mai multe decat cele cumparate de consumatori. Si este foarte complicat in Franta sa dai mancarea aproape expirata unor asociatii sau supe populare ca sa o distribui saracilor. Te poti gandi ca asta ar putea fi una din solutii, cu 2 zile inainte de data expirarii sau cu o zi sa dai mancarea unei organizatii sau unui azil de batraini etc care sa o gateasca si sa o serveasca in ziua cand a fost primita astfel incat sa fie folosita inainte de data de expirare. Dar sunt atat de multe reguli de respectat pentru a evita consumul de alimente expirate sau care nu au respectat lantul de frig ca aproape nimeni nu isi bate capul. In restaurante se arunca 1.080.000 tone de mancare pe an pentru ca stocul nu este foarte bine calculat in functie de cerere si oferta si in plus, tot ce iese din frigider sau din congelator intr-o zi si nu este vandut ajunge la gunoi din cauza regulilor stricte de respectare a lantului de frig, din nou. Producatorii arunca si ei in jur de 145.000 de tone din cauza regulilor impuse in magazine, care nu accepte decat produse perfecte din punct de vedere estetit. O banana stramba sau un morcov cu doua capete sunt din start refuzeate. Fructele si legumele refuzate din cauza asta pot reprezenta pana la 20% din productia unui agricultor.

Mie articolul in cauza mi-a dat foarte mult de gandit. De exemplu partea cu esteticul, pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc daca pun in mancare un morcov cu o forma mai ciudata, tot gustul ala il are. Cat despre ma,carea pe care o arunc incerc sa optimizez consumul si nici sa nu mai cumpar tot ce imi cade in mana ca sa pot consuma tot ce e in frigider inainte de a merge din nou la cumparaturi. Cred ca daca am incerca cu totii sa fim ceva mai calculati si mai responsabili s-ar schimba ceva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s