Publicat în Uncategorized

Salonul de carte de la Paris 2013 – Romania invitata

imagesSalonul de carte de la Paris este pe lista mea de evenimente care nu trebuiesc sub nici o forma ratate inca de acum cativa ani. Numai ca anul asta astept salonul cu si mai mare nerabdare decat pana acum. De ce? In fiecare an la salon una dintre tarile invitate este considerata un fel de „invitat de onoare” si este promovata destul de tara si in presa in general in Franta dar mai ales pe timpul salonului. Si anul asta tara invitata de onoare este Romania.

Standul Romaniei de acum doi ani de la salon char m-a surpins in mod placut, bine organizat, cu oameni draguti si dornici de dat tot felul de informatii, cu carti atat in romana cat si in franceza. Anul trecut standul a fost ceva mai mititel, dar au facut o colaborare cu Carturesti si pentru romanii din Franta care nu prea au de unde sa isi ia carti in romana de aici a fost o adevarata placere ca erau carti din care sa tot alegi, autori romani, evident. Mi-am cumparat „Orbitor” cu ocazia asta. Apoi, mie imi place ideea de a da cadou prietenilor mei straini cu diverse ocazii carti scrise de autori romani, numai ca pana acum era destul de complicat sa gaseste carti sau sa ai de unde alege. Ceea ce gasesc mai de fiecare data este Mircea Eliade (nu ma deranjeaza dar uneori un roman simplut trece mai repede ca sa descoperi literatura romana), Panait Istrati (nu zic ca nu e bun si el, dar nu e literatura mea preferata), Norman Manea (dar trebuie sa fii motivat sa citesti despre comunism cand nu prea stii cu ce se mananca) si rar poate niste Mihail Sebastian si cam atat. Ii las la o parte pe Eugen Ionescu si Herta Muller care oricat de mult am vrea noi, nu prea sunt romani.

Ma gandesc ca anul asta, poate datorita promovarii literaturii romane la Salonul de carte de la Paris vor traduce ceva mai multi autori si ceva mai multe carti si o sa pot si eu sa gasesc ceva mai multe, sa ii fac si pe altii sa descopere ce se scrie in Romania. Pe langa partea pur literara, ar mai fi de adaugat si faptul ca niste publicitate pozitiva in strainatate nu ne face rau deloc, ba chiar avem mare nevoie.

Deci, intre 22 si 25 martie sunt asteptati la Salon aproximativ 27 de scriitori romani. Pun lista cu copy – paste de pe pagina Salonului ca sa puteti da si click pe numele celor care au si cate ceva scris despre ei.

Revin cu detalii si impresii dupa salon si sper sa ma intorc de acolo fericita ca am putut sa ii zica buna ziua lui Andrei Plesu.

› Mme Gabriela Adameşteanu Roman
› M. Radu Aldulescu Roman
› M. Savatie Baştovoi Roman
› M. Mircea Cărtărescu Roman
› M. Petru Cimpoeşu Roman
› Mme Florina Iliş Roman
› M. Dan Lungu Roman
› M. Norman Manea Roman
› M. Marius Daniel Popescu Roman
› M. Răzvan Rădulescu Roman
› Mme Adina Rosetti Roman
› M. Bogdan Suceava Roman
› M. Lucian Dan Teodorovici Roman
› M. Dumitru Tsepeneag Roman
› M. Eugen Uricaru Roman
› M. Varujan Vosganian Roman
› Mme Ana Blandiana Poésie
› Mme Doina Ioanid Poésie
› Mme Nicoleta Esinencu Théâtre
› Mme Alina Nelega Théâtre
› M. Matei Vişniec Théâtre et Roman
› M. Lucian Boia Essai
› M. Gabriel Liiceanu Essai
› M. Andrei Oişteanu Essai
› M. Andrei Pleşu Essai
› Mme Ileana Surducan Bande dessinée
› M. Tamba Bande dessinée

> Nicolae Breban,
> Constantin Abăluță,
> Ioana Drăgan ,
> Alexandru Călinescu,
> Paul Cernat,
> Neagu Djuvara,
> Teodor Dună,
> Ileana Mălăncioiu,
> Stelian Tănase,
> Daniela Zeca Buzura,
> Solomon Marcus
> Magda Cârneci,
> Mircea Dinescu,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s