Publicat în Uncategorized

Gastronomie bretona

breVa vorbeam zilele trecute despre Bretagne si despre cat de mult imi place regiunea si peisajul. Un alt lucru care imi place in Bretagne este mancarea. Probabil ca daca ai sta acolo te-ai plictisi la un moment dat de mancarea traditionala, ca si peste tot, eu insa, cum nu stau acolo si cum mananc doar din cand in cand raman destul de entuziasmata.

Clatitete (dulci si sarate)

In Bretagne clatitele sunt un fel de mancare principala. Numele este putin diferit insa. Cele sarate se numesc „galette”, sunt facute din faian neagra, speciala pentru acest tip de clatite, sunt mai mari decat clatitele obisnuite si poate unpicut mai groase. Si apoi in ele pui toate bunatalie. Unele pot fi considerate ca un fel de sandwich, cu sunca, branza, ciuperci uneori ou sau salata. Numai ca sunt o parte din ele mai consistente si mai cu mancare gatita in ele, cu peste, cu tot felul de legume, cu carne de pui, cu pipote, etc. Asa cum italienii au o garmata de varietati de pizza asa au si bretonii „clatitele sarat”.

Pe langa clatitele sarate exista si cele dulci, „crêpes”, la desert. Si ele sunt la fel de diversificate de la dulceata si nutela la tot felul de fructe, arome si sirpuri. In schimb clatita dulce „traditionala” din Bretagne cred ca este cea cu caramel cu unt sarat. Untul sarat este tipic pentru zona, este facut cu sare de mare si apoi cu untul sarat fac caramele dar si un fel de crema de caramal in borcanas.

Kouign aman

Kouign aman este prajitura bretona prin excelenta numai ca nu trebuie sa iti fie frica de kilogramele in plus daca vrei sa o mananci. Este facuta din faina, unt si zahar dar este foarte buna. In bretona cele doua cuvinte inseamna „prajitura” si „unt” si sunt tot felul de legende despre cum a fost inventata. cea mai raspandita este povestea unui brutar breton care ar fi inventat prajitura intr-o perioada de foamete cand faina se gasea foarte greu insa untul era din abundenta avand in vedere ca se produce unt in regiune. In compozitie intra 400g de faina, 300g de unt si 300g de zahar. Dupa ce e facut aluatul se pune unt peste el, se mai intinde putin si se pliaza din nou aluatul si iar se pune unt peste el si tot asa. Apoi se pune la cuptor siamestecul de zahar si unt face prajitura moale si fondanta in mijloc si crocanta, caramelizata pe exterior. Insa, la cat este de consistenta, mananci o bucata si nu iti mai trebuie jumatate de an apoi 🙂

Cidrul

Si daca avem felul principal si desertul cu mancare traditionala trebuie sa avem si bautura care insoteste. Cidrul este une fel de vin din mere numai ca este acidulat. Este putin alcolizat, cam 2% si se obtine din fermentarea merelor. Se gaseste in varianta bruta, putin amaruie si in varianta dulce. Cred ca la gust seamana putin cu sampania pentru copii, nu este atat de dulce dar tot asa cu acidul ala si are in plus putin alcool.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s