Publicat în Uncategorized

Floare de zapada si evantaiul secret – Lisa See

Fleur de NeigeFloare de zapada si evantaiul secret este una din acele cartie peste care dai din intamplare, o cumperi fara sa stii exact la ce sa te astepti, oricum fara sa te astepti la mare lucru, iar cand incepi sa o citesti nu o mai poti lasa din mana si te surpinde cu fiecare pagina citita.

Subiectul cartii? China in secolul XIX, intr-o provincie defavorizata doua fete sunt legate pentru eternitate. Sunt nascute in aceiasi zi a aceluiasi an, la aceiasi ora, compozitia familiilor lor este aceiasi, singurul lucru care le diferentiaza este pozitia sociala. Floare de Zapada provine dintr-o familie instarita in timp ce Floare de Crin dintr-o simpla familie da tarani.

Partea de inceput a cartii descrie in detalii legarea picioarelor fetelor, traditie straveche in China si care a continuat pana prin 1940, traditie care ar fi trebuit sa le asigure fetelor cu picioare minuscule o casatorie intr-o familie instarita. La un moment dat in partea de descriere a obiceiului scriitoarea mentioneaza ca piciorusele „perfecte” trebuie sa masoare intre 7 cm si 7 cm si jumatate. Legarea picioarelor, chinul si tortura prin care trec fetele, ruperea oaselor si cum invata sa mearga din nou dupa ce sunt legate sunt descrise cu atat de multe detalii ca m-am inspaimantat, desi aveam si inainte de a citi cartea cateva informatii despre acest obicei. Se pare ca 1 din 4 fete moare in urma legarii picioarelor, probabil pentru ca ranile se infecteaza si nu sunt tratate, picioarele raman legate pentru a duce obiceiul la bun sfarsit si infectia se generalizeaza. Este ceea ce se intampla si cu una din surorile lui Floare de Crin.

Urmeaza partea in care este descrisa destul de in detaliu prietenia ce incet incet le leaga pe cele doua fete si dragostea care se naste intre ele. Desi la incepu Floare de Crin provine dintr-o familie modesta, prin casatorie reuseste sa castige onoarea si bogatia in timp ce Floare de Zapada se casatoreste cu un macelar familia ei ramanand fara bani. Noua situatie familiala ar trebui sa le impiedice pe cele doua femei sa tina legatura dupa cum o cer obiceiurile dar pana la un anumit punct reusesc sa incalce aceste obiceiuri.

Povestea este frumoasa si trista in acelas timp si descrie o China supusa orbeste traditiilor si obiceiurilor stravechi, unele dintre ele pe cat de vechi pe atat de inumane si absurde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s