Publicat în Uncategorized

Spre alte orizonturi

Fara nici macar sa imi dau seama, in ultima perioada am inceput sa acumulez lecturi mai de peste mari si tari. Japonia nu pot sa zic ca m-a pasionat niciodata. India a devenit un fel de pasiune si mi-am dezvoltat dorinta de a merge si vizita tara asta doar in urma cu cativa ani. In China cred ca ma pasioneaza mai mult absurditatea sistemului lor politic decat tara in sine. Vietnamul este destul de la moda ca destinatie de vacanta pentru francezi dar in afara de cateva orase si cateva peisaje nu pot sa zic ca stiu mare lucru despre tara asta. Chiar daca tarile astea atat de indepartate ma pasioneaza sau nu, chiar daca stiu ceva despre ele si despre istoria si cultura lor sau daca nu stiu mai nimic, realizez ca incep sa aflu unele lucruri prin carti scrise de scriitori asiatici si evident, prin carti incep sa aflu incet, incet lucruri si despre tari si chiar sa imi fac noi pareri, uneori total diferite fata de cele care le aveam la inceput.

Les cygnes sauvages – Jung Chang

Este povestea unei familii in China, privita de-a lungul a trei generatii, bunica, mama si fica de la Revolutia celesta pana la revoltele din Tian’an Men. Bunica, nascuta la tara, putin dupa 1900 devine concubina unui general la decizia tatalui sau. Dar nu isi suporta conditia de concubina si nici legatura cu generalul si fuga cand fica ei are aproximativ un an pentru a se casatori cu un medic. Mama se inscrie in partidul comunist de tanara, se indragosteste si se casatoreste cu un intelectua, impreuna cu care isi dedica oarecum viata partidului si lui Mao. Fica (si autoarea cartii) creste intr-o atmosfera dedicata cultului personalitatii lui Mao si sfarseste prin a se razvrati impotriva conducatorului. este trimisa sa munceasca in „orezarii”, in combinate metalurgice, etc dar reuseste totusi sa isi termine studiile si sa ajunga in Europa. De aici va putea scrie cartea si povestii pe de-a lungul celor 3 generatii transformarile si absurditatile Chinei.

La philosophie du porc – Liu Xiaobo

Absurditatea Chinei dusa la extrem oarecum. Cartea regrupeaza diverse articole scrise de Liu Xiaobo in ziare, pe site-uri pe internet, articole si Carta ’08 care l-au costat libertatea. A avut curajul sa vorbeasca, sa scrie, sa iasa in strada si sa manifesteze, sa plece din China si sa predea in Europa sau Statele Unite ca profesor invitat la universitati de renume, a avut curajul sa ceara democratizarea Chinei. Daca comunitatea internationala a stiut sa ii aprecieze munca si curajul acordandu-i Premiul Nobel pentru pace in 2010, China l-a recompensat si ea trimitandu-l in inchisoare pentru „subversiune” si instigare la revolta. Prefata cartii este scrisa de Vaclav Havel.

Terre des oublis – Duong Thu Huong

Este povestea unei femei in Vietnam, casatorita cu un proprietar de pamanturi pe care il iubeste si cu care are un copil. Numai ca viata ii este intoarsa pe dos cand intr-o zi, intorcandu-se acasa il gaseste acolo pe fostul ei sot, cu care se casatorise cu 14 ani in urma si cu care a ramas casatorita foarte putin pentru ca el a plecat la razboi. Razboi de la care nu s-a mai intors, tot satul crezandu-l mort si declarandul erou. Numai ca intors acasa, eroul si veteranul de razboi isi reclama sotia. Influentata si convinsa de parerea satului, femeia se vede nevoita sa isi abandoneze copilul si sotul pe care il iubeste pentru a se intoarce la sotul revenit din morti.

1Q84 – Haruki Murakami

Haruki Murakami este singurul din autorii pe care ii mentionez aici pe care il stiam de mai de mult si pe care nu il descopar cu cartea asta, dar ramane cu fiecare roman la fel de captivant. 1Q84 este povestea a doua lumi paralele, cea reala in care actiunea se petrece in 1984 si cea paralele, plasata in 1Q84, lumea paralele imprevizibila si cu doua luni pe cer. Cartea urmareste vietile a doua personaje Aomame si Tengo in cele doua lumi paralele. Am citit doua din cele trei volume ale cartii si inca nu reusesc sa imi dau seama cum va face Murakami sa intersecteze destinele celor doi, dar sunt oarecum convinsa ca se vor intalni.

La fille qui marchait sur l’eau – Siddhart Dhanvant Shanghvi

Cartea asta este ultima achizitie si inca nu am citit-o. Tot ce stiu este ca actiunea se petrece in India anilor ’20, poveste de familie cu savoare indiana intr-un Bombay amestecat intre traditionalism si modernitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s