Publicat în Paris

La Madeleine

Nu, nu este Italia si nici Grecia. La Madeleine este o biserica relativ in centrul Parisului. Prima data cand am vazut-o nu stiam ce e cu ea. Nu stiam daca chiar e o biserica sau daca e o cladira administrativa. Oricum, stitul atat de diferit fata de toata arhitectura orasului iese in evidenta imediat si biserica a reusit sa dea numele intregului cartier care o inconjoara, cartierul purtandu-i acum numele. Si probabil tot infatisarea ei atat de diferita pentru locul unde se afla o face si atat de turistica.

Constructia bisericii a inceput inca pe de timpul lui Napoleon care si-a dorit un templu in onoarea glorioasei lui armate. Dar inainte ca decizia sa fie luata pentru constructia bisericii, amlasamentul a fost extrem de discutat si alte proiecte posibile au fost biblioteca nationala (care este acum mult mai departe de Madeleine), Opera (care ea este la doar o statie de metrou), Parlamentul (care el se vede din fata bisericii Madeleine) sau chiar Banca Nationala si Tribunalul de comert. In perioada respectiva orasul era mult mai mic decat acum si cartierul era foarte activ.

Acum, zona este centrala si destul de chic. Asa cum ziceam, Opera nu e departe, sunt restaurante si magazine „de renume” prin apropiere si cartierul este dragut si linistit. Desi cred ca nu am mai intrat in biserica de cativa ani, imi face placere si acum sa merg sa ma plimb pe acolo, sa ma invart in jurul bisericii si sa strabat stradutele care sunt de jur imprejurul ei. Imi place povestea bisericii si imi place cum, desi atat de diferita prin stilul arhitectural a reusit sa se integreze atat de bine in cartier, care acum, asa cum ziceam, ii poarta numele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s