Publicat în Carti

Tar Baby – Toni Morrison

Am descoperit-o pe Toni Morrison anul trecut cu „The bluest eye” si mi-a placut mult de tot stilul in care scrie si apoi, trebuie sa recunosc ca imi place si despre ce scrie. Asa ca am zis ca vreau sa mai incerc si alt ceva de ea. Acum, dupa ce am citit si Tar Baby vreau si mai mult sa citesc si celelalte carti ale ei.

In Tar Baby un american miliardar si putin excentric decide sa se refugieze pe o insula din Caraibe pentru restul vietii lui, cu nevasta si cei doi slujitori fideli, de culoare. Cu ei traieste si nepoata slujitorilor dar care are un fel de pozitie privilegiata in familie, a fost crescuta si educata de albi, a studiat la Sorbona si este fotomodel destup de reputat. Mananca cu stapanii la masa si este considerata ca facand parte din lumea lor, fiind integrata in societatea albilor. Numai ca toata organizarea asta, atat de stabila pentru familie este bulversata de un nou personaj, un muncitor negru care fuge de pe un vapor si ajunge in casa miliardarului cautand de mancare. Este descoperit dar stapanul decida sa nu il denunte politiei si sa ii dea o sansa. desi Jadine la inceput il priveste de sus, pana la urma se indragostesc unul de altul si incearca sa aiba o relatie, cu toate diferentele dintre ei si dintre lumile din care provin. Ea isi redescopera oarecum cultura si pleaca impreuna inapoi in Statele Unite incercand sa gaseasca un loc unde sa se simta amandoi bine.

Pe mine ma intriga titlul…Tar Baby – copilul de smoala; se pare ca expresia este astazi considerata rasista si este folosita din ce in ce mai des ca sa defineasca situatii „lipicioase”, nu tocmai curate. Si m-am intrebat de ce ar fi ales Toni Morrison titlul asta. Apoi am vcitit despre un interviu pe care la dat in care zicea ca in copilaria ei copii negri erau numiti Tar Baby, in special fetele si ca smoala era folosita la constructii ca sa tina materialele unite, si ca pentru ea femeia reuseste oarecum sa faca asta, sa tina familia unita. Deci explicatia ei e departe de semnificatia pejorativa de astazi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s