Publicat în Uncategorized

Médecins du Monde

Asa cum am promis revin cu Médecins du Monde. Dar m-am gandit eu ca inainte sa incep sa va povestesc despre ce fac eu acolo mai simplu ar fi sa scriu prima data despre ce fac ei in general. Médecins du Monde este una din marile organizatii umanitare care intervin peste tot in lume in perioada de criza dar nu numai pentru a ajuta, mai ales din punct de vedere sanitar, persoanele cele mai vulnerabile. Dupa parerea mea, Médecins du Monde se diferentiaza de alte mari organizatii umanitare prin faptul ca realizeaza ca si in tari dezvoltate asa cum este Franta sunt si persoane vulnerabile, fara posibilitati si care au nevoie de ajutor. Asa ca, pe langa misiunile internationale, in peste 50de tari, organizatia are si o celula in Franta.

Principala misiune in Franta este accesul la ingrijire medicala pentru cei care nu au o acoperire medicala, nu au bani ca sa poata merge la doctor sau sa isi cumpere medicamente, sau pur si simplu sunt straini si fara acte si nu stiu unde sa mearga si le este si frica sa mearga ca nu cumva sa fie prinsi si arestati. In acest scop Médecins du Monde a deschis in diferite orase din Franta centre de ingrijire si orientare unde consultatiile si medicamentele sunt gratuite si unde strainii sunt ajutati pe cat posibil sa aiba actele necesare pentru a putea merge la spital si vedea un medic gratuit (o procedura administrativa specifica permite lucrul asta daca respeccti anumite conditii).

O alta misiune incearca sa se ocupa de oamenii strazii, sa ii ajute pe cat posibil, sa se asigure ca sunt vazuti de medici si ca sunt tratati daca sunt bolnavi, sa ii indrepte spre centre unde pot cere o locuinta sau macar pe perioada iernii pot dormi undeva la caldura.

Médecins du Monde mai intervine si in campanii de depistare a bolilor venerice, hepatitei, incerca sa organizeze campanii de prevenire anti-droguri dar si sa orienteze catre centre specializate persoanele care au consumat deja pentru a minimiza riscurile, incerca sa explice prostituatelor cat de important este sa vada un doctor periodic si sa isi faca testele de depistaj, orienteaza si ajuta persoanele care ajung in Franta si cer azil politic. Una din campaniile cele mai vechi si cele mai importante este acompanierea copiilor pe perioada in care sunt in spitalele din Paris. Multi copii din toate zonele Frantei, uneori chiar din strainatate sunt trimisi in spitale de spcialitate in capitala franceza si din lipsa resurselor financiare parintii nu pot tot timpul sa vina cu copii aici. Médecins du Monde incearca sa gaseasca o persoana pentru fiecare copil care sa il viziteze, sa ii tina companie pe perioada internarii si sa il ajute sa treaga peste momentele dificile ale bolii.

Cat despre Rromi, Médecins du Monde intervine in taberele in care rromii se instaleaza in Franta, fie ei romani, bulgari, unguri, sarbi, etc. Medici voluntari si interpreti pleaca pe teren pentru a vedea persoanele care au nevoie de ingrijire medicala si de tratament. Atunci cand boala are nevoie de supraveghere pacientii sunt orientati catre centrele de ingrijire ale organizatiei iar atunci cand este vorba de o problema ceva mai complicata si e nevoie de parerea unui specialist organizatia face programarea la spital cu specialistul in cauza si trimite un interpret care sa ajute pacientul sa comunice cu medicul. Si partea asta de interpretariat este ceea ce fac eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s