Publicat în Carti, Paris

Un altfel de Paris

 

Lorant Deutsch este un actor francez destul de cunoscut. Dar ce se intampla atunci cand un actor se gandeste ca ar fi interesant sa scrie o carte? De cele mai multe ori rezultatul este unul tragic si eventual cartea se vinde nu pentru calitatea ei ci pentru notorietatea autorului. Nu pot spune ca asta este si cazul cartii de fata. Ca sa fiu sincera, daca in momentul in care m-am apucat sa citesc cartea as fi stiut ca autorul este de fapt un actor pasionat de istorie probabil as fi ezitat destul de mult inainte sa o deschid. Prejudecatile astea…

in „Metronome” Lorant Deutsch povesteste istoria Frantei si in mod particular cea a Parisului plecand de la locuri din oras si de la statiile de metrou. Oricine a locuit in orasul asta macar pentru cateva luni stie cat de bine este organizat metroul parizian, ca poti ajunge oriunde cu el si chiar ajungi sa inveti pe de rost statiile de metrou, liniile, schimbarile si asa mai departe. Plecand de la statiile de metrou, Deutsch pleaca de la ceva ce oamenii cunosc foarte bine si apoi le este usor sa se repereze, recunosc locurile despre care el vorbeste. Si evident ca ti se pare interesant sa stii ca pe strada pe care treci in fiecare zi cu niste mii de ani in urma a fost un castel, sau o biserica sau o fortareata. Sau sa stii de ce un anumit cartier are un nume sau de unde vine numele unei strazi atat de cunoscut, sau ca Louvre-ul, unul din simbolurile Parisului isi trage numele inca de prin perioada galilor, pentru ca in galitiana (cred ca asta le era limba) Lower inseamna fortareata. Si initial constructia Louvre-ului nu a fost nici muzeu, nici domiciliu regal ci o fortareata de aparare a orasului.

Cartea este scrisa intr-o combinatie de istorie cu ghid de calatorii si pagina cu pagina, cand descoperi noi informatii despre locuri pe unde ai trecut iti vine sa te ridici de pe scaun si sa mergi sa verifici.

O alta informatie care mie mi-a starnit interesul este legata de Bastilia. Inchisoarea a fost daramata asa cum toata lumea stie. In statia de metrou de la Bastilia se mai poate vedea o bucatica de zid care zic ei ca a ramas de pe timpul ingchisorii. Poate chiar este adevarat. In schimb Deutsch zice ca o celula a inchisorii inca mai exista undeva la subsolul uneia din cladirile de langa si ca este acum cava de vinuri a unui restaurant parizian. Cand am ajuns prima data prin zona respectiva dupa ce am citit cartea m-am uitat putin de jur imprejur intrebatoare incercad sa ghicesc care este restaurantul care are sticlele de vin drept prizonieri.

 

2 gânduri despre „Un altfel de Paris

  1. Buna, mi-ai putea spune unde ai gasit cartea? De preferat in franceza, in formatul clasic, adica pe hartie? As vrea sa o fac cadou unei impatimite a limbii franceze si Parisului. Multumesc mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s