Publicat în Carti, Uncategorized

Gervaise – Emile Zola

Gervaise este se pare primul roman din literatura franceza axat in totalitate pe viata, obiceiurile si problemele lumii „muncitoresti”. Este povestea lui Gervaise care la 22 de ani are deja 2 copii si este parasita da sotul ei. Reuseste totusi sa mearga mai departe si sa intalneasca un alt barbat care sa o placa asa cum este, „sontoroaga” si cu doi copii. O iau impreuna de la capat si incet, incet isi pun ordine in viata. Numai ca noul sot al Gervesei are un accident la munca si are nevoie de recuperare. Dupa recuperare ramane insa cu sechele si, lafel ca primul sot, incepe sa bea.

Romanul surpinde probabil prin simplitatea cu care faptele sunt povestite dar este farmecul lui Zola. Cartea e prezentata ca fiind „cel mai trist roman de dragoste”. Povestea de dragoste nu mi se pare a fi cea mai trista din cate am citit insa povestea intregului roman, cu lumea in care se petrece actiunea, cu greutatile si mizeria vietii de zi cu zi pot duce la acest calificativ, de cel mai trist roman. Arata o fata a Parisului pe care nu multi scriitori au decis sa o arate, preferant partea frumoasa si de poveste.

In schimb traducerea romanului nu este tocmai cea mai buna si nici cea mai potrivita dupa parerea mea. Celelalte romane ale lui Zola pe care le-am citit pana acum, le-am citit direct in franceza si acum traducerea cartii mi se pare ca oarecum nu se potriveste cu stilul lui Zola, mi s-a parut ca oarecum descopeream un alt fel de Zola si nu in sensul bun. Cred ca acum imi dau seama si mai bine de cat de importanta este traducerea unei carti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s