Publicat în Deprin lume adunate, Uncategorized

Cum face statul francez bani

Am vazut acum vreo doua saptamani un reportaj la televizor despre masini, parcari si amenzi in Paris. Ca in orice capitala, in Paris sunt mult mai multe masini decat ar fi nevoie si evident nu suficient de multe locuri de parcare. daca imobilul in care locuiesti sau firma unde muncesti au o parcare subterana te poti considera norocos. daca nu, ai nevoie de multa rabdare ca sa gasesti un loc de parcare. In centru, pe langa marile centre comerciale, etc se gasesc uneori parcari subterane private dar nu sunt suficiente, nu sunt peste tot in oras si sunt scumpe. Rezultatul – si aici ca oriunde, lumea se mai parcheaza si aiurea.

Reportajul de care ziceam era despre parcarile astea” pe unde apuci” si despre politia care aproape ca sta la panda si urmareste locurile unde ar fi spatiu ca sa te poti parca dar unde parcarea este interzisa. Si daca te gandesti sa parchezi acolo gandindu-te ca nu ai unde in alta parte si oricum te intorci repede, in maxim 10 minute ai amenda in geam. Ba chiar mai mult, din ce ziceau in reportaj, in mai putin de o jumatate de ora vin si cei cu camiona sa remorcheza masina si sa o duca in garajele politiei. In reportaj mergeau pana la a sugera ca in perioada de criza statul a gasit o solutie sa faca rost de ceva bani. Amenda e in jur de 20 de euro din cate stiu, dar daca masina iti e luata te mai costa vreo 300 de euro sa o recuperezi. In conditiile astea se pare ca in Paris s-a dezvoltat in ultima perioada o adevarata goana dupa masinile parcate ilegal, politisti avand chiar o norma de amenzi de dat pe zi iar firmele de remorcat avand norma de masini. Unul din soferi zicea ca ridica pana la 15 masini pe zi.

Cand am vazut interviul, toata situatia mi s-a parut putin exagerata. Aseara imi asteptam prietenii sa mergem sa mancam si punctul de intalnire era o interserctie destul de mare. In imensitatea de intersectie, pe diverse parti si stradute mai multe masini parcate aiurea, evident. A aparut politia si a inceput sa puna amenzi in geam. Nici nu apucasera cei 2 politisti sa scrie amenzi pentru toate cele 6-7 masini parcate relativ in apropiere unele de altele ca au si aparut remorcutele sa ridice masinile cu pricina. Nu una ci 4! Si s-au apucat repejor de treaba. 2 mici si 2 mari. cele mici puteau remorca o singura masina, cele mari cate 2 odata. Si parca erau dati pe „speed button”, asa repede se miscau. Si atunci m-am intrebat daca nu cumva reportajul era adevarat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s