Publicat în Uncategorized

Inca de atunci vulpea era vanatorul – Herta Muller

Adina este profesoara. Ilie, iubitul ei, este in armata. Paul, Clara si Abi sunt prietenii Adinei si o parte din ei nu sunt tocmai bine vazuti de catre regimul comunisti. Securitatea este probabil cu ochii pe ei. Adina stie ca Securitatea o urmareste, stie din cauza blanii de vulpe pe care o are in apartament si care nu mai e lafel. fara sa vrea, vulpea este vanatorul. Clara devine tradator fara sa vrea, sau fara sa stie. de unde era sa stie ca Pavel Murgu, avocatul care ii devine iubit este de fapt ofiter la Securitate? Ea nici macar nu stia ca el este casatorit cand a inceput sa se vada cu el.Si daca regimul lui Ceauseascu o sa cada, ce o sa se schimbe?

Cred ca e o carte greu de rezumat si greu de comentat. Mi-a placut cartea, am citit-o in doar cateva ore. Stilul Hertei Muller este unul foarte descriptiv, cu foarte multe detalii. De obicei nu imi place acest stil, mi se pare plictisitor, inutil. Nu pot spune acelas lucru si despre cartea asta. Herta Muller parca picteaza, parca deseneaza. Citesti ceea ce scrie, cu toate acele amanunte si parca ai avea in fata ochilor exact imaginea pe care ea a vrut sa o descrie. Descrierea m-a fascinat, m-a atras, pana intr-acolo incat uneori parca peirdeam firul povestii din cauza intensitatii descrierii. Si apoi povestea in sine, cred ca ar crea flashback-uri cititorilor ceva mai in varsta care au experimentat comunismul cu adevarat. Nu se plange, nu se lamenteaza, prezinta comunismul prin prisma intamplarilor simple, de zi cu zi si lasa cititorul sa isi imagineze si sa isi dea seama de penibilul situatiilor. Si totul este prezentat atat de trist, atmosfera este atat de apasatoare! Inca odata, cartea mi-a placut, si nu intentionez sa ma opresc aici. Urmatoarea pe lista de lectura este „Regele se-nclina si ucide”.

2 gânduri despre „Inca de atunci vulpea era vanatorul – Herta Muller

  1. Cred ca ai facut abstractie de stilul Hertei pentru ca era o pocvetse care te prive direct, iti dezvaluia o situatie despre stii sigur ca ar putea fi reala.
    In carte e vorba despre tara ta , de care tu esti departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s