Publicat în Uncategorized

Kreutzberg

Kreuzberg este unul din cartierele/sectoarele/arondismentele Berlinului. Pe timpul separarii orasului, Kreuzberg facea parte din Berlinul de Vest dar doar Spree-ul separa Kreuzberg-ul de Friedrichshain, cartier situat in partea de Est a Berlinului.

Dar in afara de toate detaliile despre amplasament, sau istorie sau numele cartierului, ceea ce este el acum e mai interesant zic eu. In perioada in care Berlinul era impartit in Est si Vest de catre bine cunoscutul zid, Kreutzberg era probabil cel mai sarac cartier din partea de Vest a Berlinului. Dupa caderea zidului, Kreutzberg era in partea de Vest, unde toata lumea vroia sa ajunga si era in acelas timp si ieftin. Deci un foarte mare numar de artisti s-au instalat aici. Jumatate de Kreutzberg este asa, oarecum boem.

Vorbeam la un moment dat cu un american de origine indiana, care locuieste la Berlin de prin ’92 si care este pictor. Acum are o galerie in care expune lucrarile lui dar nu numai. Imi povestea ca la inceput, cand a ajuns la Berlin, a ocupat pur si simplu altelierul si galeria de acum, ca proprietarul nu i-a cerut nici un ban, era multumit cu faptul ca cineva locuieste spatiul respectiv si il intretine. Si primii 6 ani a continuat sa nu plateasca nimic. Si ca si pretul de inchiriere de astazi este mic pentru el, pentru ca a pastrat contractul vechi.

In schimb, cea de-a doua jumatate de Kreutzberg este un fel de mic Istanbul. Comunitatea de turci din cartier este una dintre cele mai mari de prin cartierele berlineze. Imi aduc aminte ca la scurt timp dupa ce am ajuns la Berlin ma plimbam intr-o duminica si am ajuns in Kreutzberg. In mod normal, in Germania totul e inchis duminica, dar nu si aici. Mergeam pe strada si nu imi venea sa cred. Magazine si magazinase deschise, toate cu produse turcesti sau si arabesti din cand in cand. O gramada de restaurante si patiserii toate cu specific turcesc, oameni pe strada care vorbeam toti in turca. Terase afara, cu mese intinse si cu oameni care mancau. Nu ai fi zis nici o secunda ca esti intr-o captitala a unui stat occidental, parca pe bucata acelei strazi am fost teleportata la Istanbul. Mustafa – care este considerat locul unde se face cel mai bun Kebab din Berlin este fireste, in Kreutzberg. 🙂

Numai ca incet, incet lucrurile par sa se schimbe. Probabil din cauza artistilor si galeriilor, sau din cauza magazinelor deschise inclusiv duminica, Kreutzberg incee sa devina un cartier chic al Berlinului si desi inainte era unul din cele ieftine, in ultimul timp preturile tot urca si urca si dupa 20 de ani de la caderea zidului se pare ca va deveni un cartier din Berlinul de Vest in adevaratul sens al cuvantului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s