Publicat în Uncategorized

2% pentru ONG

17 mai este ultima zi pentru declararea impozitului pe venit. 15 mai este, in contextul asta o data si mai importanta dupa parerea mea. Pana pe 15 mai putem decide sa donam 2% din impozitul pe venit unei structuri non-profit. Si asta nu ne costa nimic. Sunt bani care oricum se duc la stat, doar ca noi putem decide ca 2% sa nu ii mai dam staului ci sa ii dam unui ONG de exemplu.

„Legea 2%”, cum este ea cunoscuta in Romania este dupa parerea mea o initiativa buna. Problema ramane insa faptul ca lumea nu prea stie de ea. Sau si atunci cand stie, nu prea stie ce e aia societate civila si deci nu prea are incredere sau nu stie spre ce fel de ONG sa se indrepte. Cred ca ONGurile din Roamnia ar trebuie sa se coalizeze si sa faca impreuna o ampla campanie de informare pe tema asta. Si sa vorbeasca despre cei 2% pe tot parcursul anului, si sa arate ce proiecte au putut sa puna in practica cu banii obtinuti de exemplu in anul precedent. Astfel, romanul sceptic si neincrezator ar putea vedea ca da, cei 2% din impozitul pe venit pot servi unei structuri non-profit si ca acea structura face ceva cu banii respectivi. In plus, daca vorbim tot anul, nu va avea impresia ca e din nou manipulare din partea presei sau mai stiu eu ce, si nu va putea sa zica „da, vorbesc acum in ultimu moment, si eu nici nu pot sa ma informez ca lumea ca sa stiu unde si pentru ce dau banii”.

Citeam zilele trecute un articol intr-un ziar, si am aflat cu surprindere ca cea mai mare parte din romanii care s-au hotarat sa dea acesti 2% din impozitul pe venit, au decis sa ii dea bisericii. Dupa biserica, urmatoarele locuri sunt ocupate de organizatii ca SMURD, Crucea Rosie, Salvati copiii. Tot e mai bine decat sa nu ii dea deloc, si sa mearga la stat, dar din nou, cred ca asta se intampla tot din lipsa informatiilor. Eu una nu as da banii la biserica, sa ii dea enoriasii credinciosi cand se duc la biserica, ca oricum se fac donatii si pe tot parcursul anului. Cred ca in Romania, cineva face mult mai usor o donatie bisericii decat unui ONG, deci daca biserica oricum beneficiaza de credibilitate si de donatori in mod general, cu sau fara lege pe impozitul pe venit, cei 2% sa mearga spre ONGuri! Apoi Crucea Rosie, Salvati Copiii si alte mari organizatii de acest gen sunt deja cunoscute in Romania. Stiu sa organizeze campanii de fundraising, au posibilitatea sa isi faca publicitate, au deja donatori din tara si mai ales din strainatate. Deci eu cred ca cei 2%, dupa o campanie de informare, pot merge spre organizatii mai mici, sau mai incepatoare, si le pot ajuta sa se puna pe picioare si sa porneasca niste proiecte interesante. Pentru ca in cifre, acesti 2% inseamna destul de mult. In 2009, 117 milioane de lei (adica 28 de milioane de euro) au plecat spre diverse ONGuri, si 134.000 euro s-au dus doar la Salvati Copiii. (nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu am nimic impotriva „Salvati Copiii”, ba chiar consider ca este o organizatie care a stiut sa se impuna in Romania, sa faca lucruri bune si sa castige credibilitate, este una din putinele organizatii care a reusit sa se impuna si sa aiba un cuvant de spus pe agenda publica in domeniul in care activeaza si consider ca banii pe care a reusit sa ii stranga prin „legea 2%” sunt bine meritati. Ideea este ca daca „Salvati Copiii” poate, celelalte ONGuri de ce sa nu poata? Este o organizatie care merita luata ca exemplu.)

Concluzia mea este ca ne trebuie o campanie de informare. Am vazut intrand pe site-ul stiriONG ca FDSC impreuna cu BCR au pornit o astfel de campania. Dar am aflat de ea intrand pe site-ul stiriONG, nu am auzit din pacate nicaieri vorbindu-se de ea. Si cate persoane intra pe stiriONG? Probabil cele care stiu deja de legea celor 2%.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s