Publicat în Carti, Uncategorized

Ghidul curiozitatilor din lumea cartilor

Un articol luat din Adevarul

La 23 aprilie se serbează ziua de ”San Jordi”, care coincide cu ”Ziua Cărții și a Trandafirului”

În aşteptarea Zilei Cărţii, care se sărbătoreşte în Spania la 23 aprilie, cotidianul “El Mundo” a pregătit o prezentare despre curiozităţile din lumea cărţilor, ca de pildă cea mai mare carte din lume, cea mai scumpă sau cel mai lung roman virtual.

Încă de acum 80 de ani, în Spania şi în alte 14 ţări ale lumii, se sărbătoreşte Ziua Cărţii („El Día del Libro y de la Rosa”), propusă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Principalul obiectiv al acestei sărbători este insuflarea dorinţei de lectură printre cetăţeni.

Poate următoarele curiozităţi vă vor deschide apetitul pentru lumea fascinantă a cărţilor:

Cea mai mare carte din lume
Este „Atlasul Klencke” şi pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660. Anul acesta, cartea va fi expusă, până la 2 septembrie, împreună cu alte atlase emblematice ale lumii, la Biblioteca Britanică din Londra.

Cea mai scumpă carte
Are doar 13 pagini, însă valoarea sa ajunge la 153 de milioane de euro. Titlul său este «The Task», iar autorul ei, Tomas Alexander Hartmann, a explicat că valoarea sa constă în conţinutul pe care îl include. Cartea oferă, astfel, răspunsul la 300 de întrebări fundamentale ale umanităţii, ca de pildă de unde venim, încotro ne îndreptăm, care este misiunea noastră pe care o putem încă realiza etc. Cartea a fost expusă in anul 2009 la Târgul de Artă de la Dubai, însă nu va mai fi expusă niciodată, la cererea autorului său.
Ce păstrează în interiorul său Biblioteca Naţională a Spaniei?
Peste 6 milioane de exemplare de carte! Printre bijuteriile sale, se găseşte şi Colecţia Cervantes, care se compune din 26 de ediţii ale oprerei Don Quijote, tipărite în casteliană, în secolul al XVII-lea. În total, colecţia de la Biblioteca Naţională deţine peste 26 de milioane de documente (manuscrise, texte imprimate, ziare şi alte publicaţii), aşezate în peste 280 de kilometri de etajere.
Cea mai renumită librărie din lume
Se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Porprietara sa, Sylvia Beach (1887 – 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman “Ulise” (“Ulysses”), de James Joyce.
Cea mai neobişnuită carte de pe mapamond
“O sută de miliarde de poeme” este o carte scrisă în 1961, de poetul francez Raymond Quenau. Ea se compune din doar 10 pagini, cu câte 14 versuri pe fiecare dintre ele. Curiozitatea sa constă însă în faptul că fiecare din paginile sale este tăiată în franjuri, conţinând un sonet. Acestea se pot citi combinând fragmentele după gustul fiecăruia. În total, se obţin, după cum o spune şi titlul, 100 de miliarde de poeme. Lectura integrală a variantelor ar cere atât de mult timp, încât unii consideră acest volum ca fiind şi cea mai lungă carte din lume.
Cel mai lung roman online
« Marienbad my love » este romanul lui Mark Leach, publicată pe Internet în1998, deşi Leach a început să-l scrie încă din 1980. În cele 17 milioane de cuvinte, romanul redă povestea unui ziarist devenit regizor de cinema, convins că după ce va filma o nouă versiune a clasicului francez din 1961, « Anul trecut, în Marienbad », va veni sfârşitul lumii. Romanul este disponibil pe Internet, la adresa www.marienbadmylove.com.

5 gânduri despre „Ghidul curiozitatilor din lumea cartilor

  1. Nu, cel putin nu inca. Bine, la ultimele carti pe care tot mi le-am cumparat cred ca am lista de lectura full pana la sfarsitul verii. 🙂

  2. Faza draguta e ca acum cativa ani eram in Barcelona de St Jordi, ziua cartilor si a fost IMPRESIONANT!!!! Strazile sunt pline de tarabe care vand carti si flori. De fapt traditia la inceput zicea ca pe 23 aprilie se ofera carti cadou si in schimbul unui carti primite, trebuie sa oferi o floare. Plus ca toate editurile au oferte la preturile de carti…prietena mea spaniola imi zicea ca pe 23 aprilie editurile isi fac cam 40% din vanzarea anuala.
    Si marile biblioteci sunt cu program de „porti deschise”, poti merge sa le vizitezi, sa vezi arhivele, e foarte frumos

  3. M-am amuzat citind prima curiozitate cu enormitatea aia de carte.Deja ma inchipuiam citind-o facand geneflexiuni (mai sus, mai jos) ca sa urmaresc tot ce scrie intr-o pagina :)))
    Si ce draguta pare libraria Shakespeare and Company. Ce multe carti sunt acolo !!!Superb .

  4. Cred ca aceste carti „curioase” sunt mai mult de pus la expozitie decat de citit :)))
    Shakespeare and Company e foarte draguta, e cu etaj si…cu multe carti. Sus la etaj e un coltisor asa aranjam mai ca un fel de camera de copiii cu patutz si scaune, si poti sa stai sa rasfoiesti carti acolo. 🙂 Iar cartile care le cumperi de acolo au pe prima pagina si stampila librariei (daca tot e celebra!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s