Publicat în Uncategorized

Lupta mea

Lupta mea ar fi sa invat germana ca sa citesc Mein Kampf a lui Hitler in varianta originala. Nu, evident ca nu sunt de acord cu cartea, evident ca il consider pe Hitler un mare ghinion pe care l-a avut istoria dar as vrea sa incerc sa inteleg un pic din nebunia lui. Cartea este evident foarte controversata, a fost interzisa, este foarte criticata, dar ca sa o pot si eu critica la randul meu trebuie sa o citesc nu? Si ca sa fiu sigura ca nu imi scapa  nici un detaliu, cea mai buna solutie este sa o citesc asa cum a scriso Hitler.

„Melting pot” si „diversitate culturala” sunt doua dintre experesiile care ar putea sa defineasca cel mai bine ceea ce cred si in conditiile astea Hitler si concetul lui neo-nazist sunt pentru mine niste ciudatetii. Dar ca sa „ma lupt cu ele”, sa le pot contrazice si sa am argumente plauzibile in ceea ce zic trebuie sa stiu cu ce/cine am de aface, nu?

Asa ca, desi suna ciudat, Mein Kampf este un motiv pentru mine de a invata germana. Primul pas e facut….sunt la nivelul de „gradinita”, stiu probabil vreo 30 de cuvinte. Ce a ramas este insa partea ceva mai complicata. Pana avansez, o sa incerc totusi sa gasesc cartea in romana (ceea ce nu este chiar atat de simplu, avand in vedere ca o caut de ceva timp).

Ma gandesc uneori la tragi-comicul concurs de circumstante….daca Hitler ar fi fost acceptat la Academia de Arte de la Viena, ar fi fost un simplu artist neinteles, poate celebru pentru geniul sau pentru nebunia sa, dar cu siguranta mult mai inofensiv.


4 gânduri despre „Lupta mea

 1. Oau. Ce vointa mare ai [ca sa inveti germana, care mie mi se pare asa de grea si de rigida-probabil din cauza prea multor consoane pe care trebuie sa le pronunti :))]. Bafta, s-o inveti cat mai repede si cat mai bine :).
  Cat despre Hitler, da, ramane un neinteles. Probabil ca in constiinta lui, era un melange de idei de afirmare si de dorinte de a se razbuna pe cei care nu l-au acceptat la acea Universitate. Oricum, in obsesia lui de a extermina evreii si de a aduce o tara intreaga la o singura mentalitate exista o motivatie si cred eu ca educatia pe care a primit-o de la tatal lui adunata cu toate frustrarile de-a lungul vietii au avut multe repercusiuni.

 2. Şi eu îmi doresc de mult timp să citesc „Mein Kampf” . La mine germana nu constituie o problemă, însă îmi este aproape imposibil să găsesc cartea, fie şi în varianta tradusă, cu atât mai puţin în original.
  Pentru moment mă delectez cu o „Biblioteca lui Hitler” o cartea în care Hitler este analizat prin perspectiva lucărilor citite (şi scrise). Interesant este că, ani după ce a publicat „Mein Kampf” dictatorul şi-a calificat cartea drept o operă plină de imperfecţiuni, pe care nu ar fi scris-o niciodată.

 3. Suna interesant si „Biblioteca lui Hitler”.
  Eu cu germana…vreau de ceva timp sa ma mobilizez sa o invat dar nu mi-a iesit pana acum. Si fiind in Germania pana la vara am zis ca acum e momentul!!!
  Dar da, si daca as gasi-o tradusa as cumpara-o si as citi-o. Si eu o caut de ceva timp si nu dau de ea. Daca o gasesc I’ll let you know, putem face „schimb de carti” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s