Publicat în Carti, Uncategorized

Cititorul – Bernhard Schlink

Un adolescent si o femeie cu ceva ani mai in varsta decat el au o aventura amoroasa. Pana cand femeia dispare intr-un mod misterios. Ani mai tarziu, adolescentul este student la drept si redescopera femeia la tribunal, pe banca acuzatilor. Acuzatiile care i se aduc sunt crime impotriva evreilor, in perioada in care muncea la Auschwitz. Pe timpul procesului tanarul student este impresionat de turnura situatiei dar intelege si secretul femeii misterioasa cu care a impartit o frumoasa aventura. Intelegandu-i secretul decide oarecum sa fie alaturi de ea si desi nu a spus nimic nicunei persoane din viata lui despre ea, decide sa ii fie alaturi in anii de inchisoare. Desi nu merge sa o viziteze niciodata ii trimite casete inregistrate cu el citind carti, asa cum ii citea si atunci cand s-au iubit.

Desi cartea este concentrata pe secretul Hannei, pe care incearca sa il ascunda cu orice pret, sunt aduse in prim plan si aspecte ale holocaustului. Cartea este interesanta si usor de citit. Secretul este bine pastrat si surprinde in momentul in care este descoperit (spre deosebire de film, unde este oarecum evident).

Un gând despre „Cititorul – Bernhard Schlink

  1. Ai dreptate, filmul nu se compara niciodata cu o carte, iar eu am avut aceeasi senzatie (ca a durat mai mult pana cand am aflat secretul Hannei, in carte). A fost frapant, nu stiu. Si era asa o mare diferenta intre Hanna pe care o iubea Michael in felul in care o descria el. Zicea la un moment dat ca nu mai simte nimic cand o vede dar avand in vedere ce se intamplase cu cativa ani in urma, m-am gandit ca poate iubirea lor nu s-a stins niciodata, ci doar amploarea care i s-a dat faptelor Hannei si teama de a fi judecat l-a oprit pe tanar sa-si exteriorizeze sentimentele. Mi-a parut asa de rau ca n-au reusit niciodata sa aiba o discutie in care sa-si zica doar ‘Te iubesc’. Iar gestul femeii mi s-a parut inexplicabil, n-am inteles de ce a ales sa moara tocmai cand i se oferise o sansa sa fie impreuna iar cu Michael.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s